Husk å bestille gifteringene i tide!

Skrevet av:Langaard

Gifteringen er selve symbolet på ekteskapet. Å sette ringen på kjærestens finger er for mange høydepunktet i vielsen. Ringene er valgt med stor omhu, og har gjerne gravering på innsiden. Ønsker dere at gifteringene skal være ferdig gravert til selve dagen bør dere bestille ringene minst et par måneder i forveien.

For mange er gifteringen ensbetydende med en enkel ring i gult gull. «Slik har det jo alltid vært». Det er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. I tidligere generasjoner har det blitt brukt gifteringer både i roségull, hvitt gull og platina. Men hva er egentlig forskjellen på disse metallene?

Gult, hvitt, rosé eller platina?

Gult gull kjenner de fleste av oss godt fra før. Roségull er nytt for mange, men det har vært populært i mange år og er mer vanlig lenger sør i Europa enn her hjemme. Forskjellen på gult og rosé ligger i selve blandingen. Gult gull er en blanding av gull og sølv. Det samme gjelder for roségull, men blandingen er også tilsatt kobber som gjør fargen litt rødlig.

Roségull er altså en varmere versjon av gult gull.

Ønsker dere hvitt metall står valget mellom platina eller hvitt gull. Hvitt gull blir belagt med rhodium som slites bort etter hvert. Da kommer den opprinnelige fargen frem, som er mer aluminiumsfarget med et gulaktig stikk i seg. Over tid bør ringen pusses og re-rhodineres.

Platina er et annet edelmetall. Det er litt mykere enn gull men til gjengjeld er det hvitt tvers igjennom. Både hvitt gull og platina får riper, men fargen holder seg bedre i platina. Les mer om metallene her. 

Riktig form og størrelse

Siden kvinner og menn ofte har forskjellig størrelse på fingrene kan det være hensiktsmessig å ikke velge samme type giftering, men de fleste velger å gå for samme farge. Mange kvinner foretrekker 2,5 mm brede ringer i platina, med eller uten diamanter, mens mannen ofte går for ringer mellom 4 og 5,5 mm.

Riktig finger

Når ringene er valgt er tiden kommet for å beslutte hva som skal graveres på innsiden av ringene; Den andres navn? Dato for bryllupet? Tenk gjerne gjennom dette på forhånd.

Og til sist – husk at gifteringen sitter på høyre ringfinger i Norge.

Kom gjerne innom butikken vår i Oslo sentrum for en uforpliktende prat. Alle spørsmål er gode spørsmål og vi hjelper deg gjerne.

Velkommen til Juvelér Langaard!