Om fargede edelstener

EN VERDEN AV FARGER

I motsetning til diamanter, hvor det som oftest handler om fravær av farge, handler edelstener først og fremst om fargeintensitet og nyanse. Fargen avgjør omtrent 50 % av stenens verdi. I tillegg spiller vekt, slipning og klarhet inn. Dessuten er stenens sjeldenhet av avgjørende betydning – en sten med en svært etterspurt farge som i tillegg er sjelden, kan oppnå en astronomisk pris.

En edelstens skjønnhet er imidlertid først og fremst en individuell vurdering, som handler om smak, stil og følelser.

 

Foto: Benjamin A. Ward / DNX
Ringer i hvitt gull med rubin og safir

Rubiner og safirer

Rubin er den mest verdifulle stenen av typen korund, som også inkluderer safir. Disse to stenene er de nest hardeste edelstenene etter diamant. Rubin finnes i ulike røde nyanser, mest ettertraktet er de sjeldne, intenst røde variantene fra Myanmar. De flotteste eksemplarene kan oppnå de høyeste prisene per karat av alle fargede edelstener.

Korund som ikke inneholder krom, men titan og jern, er blå og kalles safir. Korund forekommer også i andre nyanser, som for eks. grønn, oransje og fiolett, og kalles da grønn safir osv. Safir er en vakker og mye benyttet sten, der den kornblomstblå fargen rager høyest. En sjelden variant av korund kalles padparadscha-safir, er en mellomting mellom rosa og oransje, og utvinnes på Sri Lanka.

Topas, ametyst og citrin

Topas er en vakker sten som forekommer i en rekke ulike farger. De mest verdifulle variantene er oransjerøde eller røde, mens klare topaser er mer vanlige. Blå topas er også en mye brukt smykkesten, men dette er vanligvis en klar, behandlet sten, og ikke en naturlig farge.

Lilla varianter av kvarts kalles ametyst, og er vakre nok for kongelige kroner samtidig som de er mindre kostbare enn mange andre edelstener. Gule eller oransje varianter av kvarts kalles citrin. Både ametyster og citriner er vanligvis klare med minimalt med inneslutninger. Den vanligste varianten av kvarts, er forøvrig bergkrystall.

Creolørepynt med diamanter og blå topas Ørepynt med blå topas og akvamarin
Ring med diamanter og akvamarin Ring med diamanter og akvamarin

Smaragd og akvamarin

Disse er stener av typen beryll, og er ettertraktede og forholdsvis harde edelstener. Lys grønne varianter klassifiseres gjerne ikke som smaragd, og kalles da grønn beryll. Smaragd har gjerne en del inneslutninger, som kalles stenens interne «jardin», eller hage.

Akvamarin har fått sitt navn fra havet, og er lys blå eller blågrønn. Stenen kan forekomme i relativt store eksemplarer, og er ofte klarere enn for eksempel smaragd. Andre fargevarianter av beryll-stenen er morganitt (rosa) og gul beryll.

Malakitt og tigerøye

Malakitt er en vakker og dekorativ grønn sten som ofte har sirkler og striper i ulike grønne nyanser. Stenen ble i tidligere tider ofte knust, blandet med vann eller olje og brukt som øyeskygge og solbeskyttelse av egypterne. Tigerøye er en type kvarts som vanligvis er gulbrun med ulike fargenyanser. Navnet kommer av stripen som oppstår rett under overflaten på en cobochon-slipt sten, som kan minne om de smale pupillene kattedyr får i sterkt lys.

 

Creolørepynt med tigerøye og malakitt Creolørepynt med tigerøye og malakitt

Husk at det er store forskjeller på hvor mye edelstener tåler, og at det er viktig å behandle smykker med edelstener forsiktig. Les om vedlikehold av smykker her.

Kilde: GIA