Rengjøring og vedlikehold av smykker

Smykker for en livstid

Vakre smykker bidrar til glede, følelser og minner igjennom livet, og mange har et utvalg smykker av stor emosjonell verdi som de bruker hver eneste dag. Mange smykker kan vare i generasjoner, men husk at det er snakk om små og skjøre gjenstander som krever en viss forsiktighet og vedlikehold for å holde i mange tiår fremover.

Vask og rens av smykker 

Diamantsmykker bør vaskes regelmessig med lunket vann tilsatt litt zalo og gjerne en dråpe salmiakk. Bruk eventuelt en myk tannbørste for å komme til over alt, og skyll godt til slutt. Være oppmerksom på at ikke alle stener tåler såpe og salmiakk, ta kontakt med oss om du er usikker. Alle kunder hos oss er også hjertelig velkomne til å komme innom for å få smykkene renset i ultralyd.

Vedlikehold

Siden gull og platina er relativt mykt, er det viktig å være forsiktig med smykkene. Unngå helst aktiviteter der smykkene, og spesielt ringer og armbånd, utsettes for slag eller slitasje. Ta helst av deg smykker når du trener, bader eller gjør hus- og hagearbeid. Riper og hakk i metallet kan, om de ikke er for dype, fjernes hos oss, og vi kan pusse og polere overflater slik at resultatet blir jevnt og blankt. Imidlertid er slitasjen som oppstår over tid en naturlig del av gullets karakter og historie, som vi kaller patina.

Smykker i hvitt gull er ofte belagt med rhodium, som gjør overflaten skinnende hvit. Etter hvert slites dette belegget av, spesielt på ringer, og smykket må da slipes og poleres før det får et nytt lag med rhodium.

Smykker med diamanter bør sjekkes jevnlig for å sikre at stenene sitter godt. Det er vanlig at klørne må forsterkes fra tid til annen på smykker som brukes ofte, spesielt forlovelsesringer.

Diamanter er for evig – eller?

Selv om diamant er det desidert hardeste mineralet som finnes, tåler heller ikke diamanter alt. Spesielt små diamanter kan knuse, og de vil da se grå og matte ut. Også større diamanter kan i sjeldne tilfeller sprekke eller knuse, og dette kan skje selv med stener av høy kvalitet. Dette lar seg ikke reparere. Vær forsiktig med store temperatursvingninger, unngå for eks. å komme inn fra kulden og vaske hendene i varmt vann. Vær også forsiktig med å la smykker med diamanter slå inntil hverandre. Om du har vært så uheldig å miste, fått sprekker i eller knust en diamant, hjelper vi deg selvfølgelig med å bytte ut eller erstatte den.

Diamant i korntang Foto: Benjamin Aleksander Ward/DNX

Perler

Perler består av vann og kalk, og er sårbare for tørr, varm luft og harde gjenstander. Oppbevar helst perler mørkt og kjølig, separat fra andre smykker og gjerne i litt fuktig luft som på badet. Perlekjeder bør helst tres om en gang i året, eller oftere om det brukes mye.

Husk at «god kvalitet» i smykkeverdenen er et spørsmål om valg av materialer, utførelse, design og produksjonsmetode, snarere enn hvor mye et smykke tåler av uvøren bruk.