Alt du trenger å vite om diamanter

Ingen diamanter er like, til tross for at det kan se sånn ut på papiret. Det betyr at man ikke kan bedømme skjønnhet eller verdi kun basert på graderingene på et sertifikat. Diamanter verdsettes etter sjeldenhetsprinsippet, og små nyanseforskjeller kan påvirke verdien betydelig. Her finner du alt du trenger å vite for å velge den rette diamanten for deg.

Mange kjenner til de såkalte fire C’ene – cut, carat, colour og clarity, altså sliping, karat, farge og klarhet. Det er imidlertid viktig å være klar over at det er flere faktorer som påvirker en diamants skjønnhet enn det som kommer frem på et sertifikat, eller en diamantrapport som det egentlig heter. Husk at de ulike graderingene er et intervall – ikke et punkt.

Det er også viktig å være klar over at hvilken av faktorene som er viktigst, er helt opp til deg. Hvis du prioriterer størrelse, bør du være villig til å gå ned på farge og klarhet for å holde deg innenfor et eventuelt budsjett. Hvis farge og klarhet er viktigst, kan du vurdere å gå ned på størrelse. Mens hvis for eksempel både størrelse og farge er ønsket, kan det være at du må gå ned på klarhet for å få den perfekte stenen for deg.

Når alt kommer til alt, er det din opplevelse av diamantens skjønnhet, briljans og ild (fargespill) som bør være avgjørende. Unngå å velge kun basert på et sertifikat. Vi anbefaler at du ser på flere stener og selv gjør deg opp en mening om hvilke som er vakrest før du bestemmer deg. Og husk at et diamantsmykke ikke bør anses som en økonomisk investering, men heller en emosjonell investering i deg selv eller din bedre halvdel – som skal vare i tiår eller aller helst generasjoner.

Karat (ct.)

Karat refererer til vekten på en edelsten – en karat tilsvarer 0,2 gram (ordet karat refererer også til renheten i gull, derfor forkorter vi gjerne som på engelsk med ct. for vekt på edelstener, og kt. for renhet i gull). Fordi en diamant på 2 ct. er langt mer sjelden enn en diamant på 1 ct., koster den også langt mer enn dobbelt så mye som den på 1 ct. Prisene øker altså ikke lineært basert på vekt. Vær også klar over at en sten på rett i overkant av for eksempel 2 ct. ofte vil koste betydelig mer enn en sten som veier rett under 2 ct. Prisene gjør altså et lite hopp når man runder visse vektstørrelser som f. Eks. en halv eller hel ct.

 

Radiantslipt diamant Foto: Benjamin A. Ward / DNX

Sliping

En diamantslip refererer både til fasongen på stenen, og til kvaliteten på slipingen. Det siste er den aller viktigste faktoren når det gjelder diamantens briljans og ild. En godt utført sliping gjør at lyset reflekteres optimalt, mens en dårlig sliping gjør at selv en sten av høy kvalitet virker livløs og uinteressant.

Kvaliteten på slipingen avgjøres av en rekke ulike faktorer, blant annet forholdet mellom høyde og diameteren, symmetri mellom fasettene og polering av overflaten. En diamant med graderingen ‘excellent’ betyr at alle faktorene er nærmest perfekte, og at lyset reflekteres fullstendig og fullkomment. En ‘poor’ sliping betyr at lyset forsvinner ut av stenen, og man sier at diamanten «lekker lys». Skal man utnytte de egenskapene diamanten er alene om å ha må man ikke renonsere på slipekvaliteten. Da er det bedre å gå på kompromiss med farge eller klarhet. Diamanter som ikke er slipt optimalt kan koste opptil 30-40 prosent mindre enn en tilsvarende diamant.

Diamanter finnes i mange spennende slipeformer, hvor de vanligste er rund briljant, oval, prinsesse (firkantet), cushion, smaragd og dråpe. Man bør også være klar over at inneslutninger i diamanter med færre fasetter, som for eksempel smaragdslip, kan være mer synlige enn i stener med flere fasetter.

Farge

Vi tenker ofte på diamanter som fargeløse, men i virkeligheten er fargeløse eksemplarer svært sjeldne. De fleste har gul- eller bruntoner, og mange av diamantene som brukes i dag har en svak gultone. Jo mer fargeløs en diamant er, jo mer verdifull er den, og her kan små nyanser gjøre en stor forskjell. Unntaket er såkalte fancy-fargede diamanter, som, gul, blå, grønne og de aller mest sjeldne rosa og røde eksemplarene. Prisen er høyest for de med mest intens farge.

Det finnes flere ulike graderinger for fargenyanser, en av de mest vanlige er GIAs gradering fra D og nedover, hvor D er helt fargeløs og Z er lys gul. Betegnelsene River (D-E), Top Wesselton (F-G), Wesselton (H) osv. er også mye brukt. Siden helt fargeløse diamanter er så sjeldne og dermed svært kostbare, kan man få mye for pengene ved å gå litt ned på fargegrad. Stener med graderingen H og I har kun en svak fargetone, og virker ofte fargeløse for et utrent øye.

Vi anbefaler å velge fatning i gult gull eller roségull til diamanter med litt lavere fargetone, det vil gjøre at de virker hvitere. På samme måte kommer helt fargeløse stener best til sin rett i en fatning av hvitt gull eller platina, som ikke gir et gult gjenskinn i diamanten. Slipformen har også betydning for hvordan fargen oppfattes. En svak gultone vil være mindre synlig i stener med mange fasetter enn i stener med færre fasetter. En fargetone blir også mer synlig i store diamanter enn i små.

Champagnefargede diamanter er blant de vakreste av alle naturfargede diamanter. Varme bruntoner fra lys champagne til dyp cognac kjennetegner disse eksotiske stenen. Fattet i rosé gull fremstår diamantene i all sin skjønnhet og passer veldig godt til vår nordiske lyse hudfarge.

Sorte diamanter er mer tilgjengelige prismessig enn de fargeløse. De består nesten kun av sorte inneslutninger og er det som gir de fargen. Kontrasten som oppstår når det hvite lyset treffer de harde, ravnsorte fasettene gjør denne stenen magisk. Designere og forbrukere verden over elsker nettopp dette.

Inneslutninger i diamanter

Klarhet

De fleste diamanter har inneslutninger- krakeleringer og fremmede mineraler. De ytterst få som er fri for dette er sjeldne og således mer kostbare. Inneslutninger eller urenheter kommer i mange former, og antall, karakter og hvor de er plassert er viktig for hvor synlige de er. Inneslutningene hindrer lyset i å passere gjennom diamanten, og forringer verdien betydelig.

Skalaen for inneslutninger går fra Flawless (FL) til I3. Inneslutninger i diamanter med gradering over SI1 vil sjelden være synlige for det blotte øye. Studer helst stenen selv, og be gjerne om å få se den med lupe.

Kimberley-PROSESSEN

Kimberley-prosessen er en internasjonal sertifiseringsordning som regulerer handel med rådiamanter. Ordningen ble etablert i 2003, og har som mål å forhindre handel med såkalte konfliktdiamanter, samtidig som den skal bidra til å beskytte legitim handel. Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) beskriver reglene som styrer handelen med rådiamanter. I praksis betyr dette at diamanter kan kun omsettes dersom offisielle opprinnelsessertifikater foreligger.

I dag har 82 land i tillegg til alle de store diamantprodusentene forpliktet seg til å følge Kimberley-prosessen. 99,8 % av diamanthandelen er regulert av ordningen. Imidlertid forekommer det fortsatt rapporter om korrupsjon i enkelte medlemsland, og arbeidet for en 100 % konfliktfri handel fortsetter.

Vi garanterer at alle diamanter hos Juvelér Langaard er kjøpt fra legitime forhandlere i samsvar med Kimberley-prosessen og FNs resolusjon om kjøp av diamanter fra konfliktfrie områder.

Kilder:

GIA

The Kimberley Process