Alt du trenger å vite om diamanter

Naturen på sitt vakreste

Diamant er det hardeste mineralet som finnes, og er uoppløselig i alle typer kjemikalier og løsemidler. Diamant er også den eneste edelstenen som består av kun ett enkelt grunnstoff – et av de vanligste stoffene på jorden, nemlig karbon. De fleste diamanter ble til for mer enn en milliard år siden, dypt under jordoverflaten, under høyt trykk og ved ekstreme temperaturer. Disse utrolige edelstenene er også de som aller best reflekterer alt lys og dessuten spalter det i alle regnbuens farger. Subtile fargeforskjeller kan dramatisk påvirke verdien.

Diamantringer

Vi tenker ofte på diamanter som fargeløse, men i virkeligheten er fargeløse eksemplarer ganske sjeldne. En diamant kan være fargeløs, men allikevel ugjennomsiktig på grunn av inneslutninger eller fremmede krystaller. De fleste har gul- eller bruntoner, og mange av diamantene som brukes i smykker i dag har en svak gultone. Jo klarere og mer fargeløs en diamant er, jo mer verdifull er den.

Det finnes også blå og grønne diamanter. De aller mest sjeldne er rosa og røde. Diamanter med kraftige farger kalles fancy-fargede, og er svært sjeldne og kostbare. Verdens hittil dyreste diamant har fått navnet «The Pink Star», og ble solgt for omkring 600 millioner kroner i Hong Kong våren 2017.

Ingen diamanter er like, heller ikke selv om de på et sertifikat ser ut til å være det. Det kan være nyanseforskjeller på to diamanter som har samme størrelse, fargegrad og renhet. For eksempel kan forskjeller i briljans og ild påvirke verdien. Det betyr at man ikke kan sammenligne pris på diamanter kun basert på et sertifikat.

Det er mange faktorer som avgjør pris og kvalitet på en diamant, men de mest kjente er de fire C-ene: carat, colour, clarity og cut, altså karat, farge, renhet og sliping. Karat, forkortet ct. er diamantens vekt. 1 ct. tilsvarer 0,2 gram. Skalaen er ikke lineær, noe som betyr at en diamant på 2 ct. er verdt langt mer enn dobbelt så mye som en diamant på 1 ct. Subtile fargeforskjeller kan dramatisk påvirke verdien. To diamanter med samme klarhet, vekt og sliping vil variere i verdi basert på farge alene.

 

Radiantslipt diamant Foto: Benjamin A. Ward / DNX
Klarhetsgrader på diamanter

Renhet handler om antall, størrelse og plassering av inneslutninger eller urenheter på overflaten. Inneslutninger forhindrer lys i å passere gjennom diamanten, og forringer verdien betydelig. Diamanter helt uten inneslutninger er ekstremt sjeldne, og de fleste diamanter brukt i smykker befinner seg midt på skalaen.

Slipeformen er også helt avgjørende for at lyset reflekteres optimalt – en perfekt slip diamant reflekterer alt lyset. En godt utført sliping handler altså først og fremst om hvordan lyset reflekteres, men det de fleste kanskje tenker på når det er snakk om sliping, er formen på diamanten. Briljantslip er mest vanlig, og er den slipeformen som totalreflekterer lyset best. Andre vanlige former er prinsesse-, oval-, dråpe-, cushion- og smaragdslip.

Kimberley-PROSESSEN

Kimberley-prosessen er en internasjonal sertifiseringsordning som regulerer handel med rådiamanter. Ordningen ble etablert i 2003, og har som mål å forhindre handel med såkalte konfliktdiamanter, samtidig som den skal bidra til å beskytte legitim handel. Kimberley Process Certification Scheme (KPCS) beskriver reglene som styrer handelen med rådiamanter. I praksis betyr dette at diamanter kan kun omsettes dersom offisielle opprinnelsessertifikater foreligger.

I dag er 81 land en del av forpliktelsen, i tillegg til alle de store produsentene. 99,8 % av diamanthandelen er regulert av ordningen. Imidlertid forekommer det fortsatt rapporter om korrupsjon i enkelte medlemsland, og arbeidet for en 100 % konfliktfri handel fortsetter.

Vi garanterer at alle diamanter hos Juvelér Langaard er kjøpt fra legitime forhandlere i samsvar med Kimberley-prosessen og FNs resolusjon om kjøp av diamanter fra konfliktfrie områder.

Kilder:

GIA

The Kimberley Process