Om gull og platina

OM GULL OG PLATINA

Den vakre glansen og den unike holdbarheten har gjort gull svært ettertraktet i tusenvis av år, og det edle metallet har både emosjonell, kulturell og finansiell verdi. I mange kulturer har det blitt ansett for å ha magiske egenskaper, og har blitt brukt både som et mål for verdi, til religiøse symboler og selvfølgelig til smykker.

Det er estimert at over 90 prosent av alt gull på jorda er hentet ut siden den såkalte gullfeberen på midten av 1800-tallet, og omkring 85 prosent av dette er fortsatt i omløp. I dag er omkring en tredel av gullet som er tilgjengelig på markedet resirkulert.

Diamantringer
Rent gull

Legeringer

Gull er svært mykt og formbart materiale, og brukes derfor sjelden i sin reneste form i smykker. Ett enkelt gram kan faktisk bankes til et tynt flak på rundt en kvadratmeter! På sitt tynneste blir gullet da delvis gjennomsiktig. Rent gull har betegnelsen 24 karat, eller 1000/1000 (i praksis 999). Videre blandes gull vanligvis i følgende legeringer:

–        22 karat – 916/1000

–        20 karat – 833/1000

–        18 karat – 750/1000

–        14 karat – 585/1000

–        10 karat – 417/1000 osv.

Fargenyanser

I sin reneste form har gull en varm gultone. 18 kt gult gull er tilsatt sølv og kobber. De vanligste legeringene i smykker er ellers hvitt gull og roségull. Hvitt gull inneholder en andel palladium og/eller sølv, og er vanligvis belagt med rhodium for å gi det en hvit overflate. Rhodium er et hardt og sølvhvitt edelmetall som i likhet med gull og platina ikke korroderer (oksiderer). Roségull er en legering som inneholder mer kobber, og er litt hardere enn hvitt gull. Andre legeringer kan gi de mindre vanlige fargene brunt og grønt.

Forlovelsesringer i hvitt og gult gull med briljanter

Slitasje

I tillegg til sin evne til å beholde den vakre glansen, vil gull i motsetning til de fleste andre metaller aldri korrodere, blekne eller knuses. Det er derimot naturlig at smykkene slites over tid, og spesielt ringer vil få en litt ujevn overflate. Dette er en del av gullets karakter som vi kaller patina, og det gjør ikke smykket mindre vakkert. Siden hvitt gull ikke i utgangspunktet er sølvhvitt, behandles det vanligvis med rhodium for å gjøre smykket ekstra hvitt og blankt. Over tid slites rhodiumet av, og man bør levere inn smykket til polering og rhodinering.

Vi smelter ikke om gammelt gull hos hos Juvelér Langaard, fordi dette kan være av varierende kvalitet. Når vi lager nye smykker i vårt verksted benytter vi raffinert og resirkulert gull eller platina fra vår leverandør C. Hafner, som omdanner gammelt gull og rester fra produksjon tilbake til rene metaller. Vi bruker også ferdige komponenter fra enkelte andre leverandører.

 

Platina

Platina er et mykt og formbart sølvhvitt edelmetall. I likhet med gull vil det aldri korrodere, og det forekommer naturlig i ren form. Det er seigere og litt tyngre enn gull, og er mye sjeldnere. Tradisjonelt har det vært dyrere enn gull, men nå er prisforskjellen liten. Metallet blandes gjerne med 5 prosent andre metaller for å gjøre det hardere,  og er da merket 950 Pt.

I motsetning til hvitt gull, som mister sin hvite overflate når rhodiumet slites av, beholder platina fargen. Dessuten forsvinner ikke noe av metallet når smykket slites over tid, siden platina er seigere, det bare flytter litt på seg. Vi anbefaler platina i ringer der mesteparten av ringen er uten stener. Smykket vil fortsatt få riper, men det forblir sølvhvitt. Vi bruker også ofte dette metallet i klørne på forlovelsesringer fordi det tåler litt mer enn hvitt gull.

Platina

Hva du bør tenke på når du skal velge metall

Hvitt gull og platina er de mest populære metallene i forlovelsesringer, og har den fargen som best komplimenterer en diamant med en høy fargegrad. Hvis man velger smykker med diamanter som har en litt lavere fargegrad, altså en anelse gultone, anbefaler vi gult gull eller roségull.

I enkle ringer uten diamanter kan platina være et godt valg, da dette metallet beholder fargen over tid, og ikke krever å rhodineres på nytt slik som hvitt gull gjør. Det hvite gullet har imidlertid en enda mer skinnende hvitfarge når det nylig er rhodinert. Gult gull er også et flott og tradisjonelt valg som krever minimalt av vedlikehold.