Om gull og platina
OM GULL OG PLATINA
Den vakre gløden, sjeldenheten og den unike holdbarheten har gjort gull svært ettertraktet i tusenvis av år. Det edle metallet har både emosjonell, kulturell og finansiell verdi. I mange kulturer ble det ansett for å ha magiske egenskaper, men først og fremst har gull vært et symbol på makt og rikdom. Det var tidligere forbeholdt herskere og geistlige, og prydet utrustninger, vogner, bygninger og eiendeler. Gull har i århundrer tjent som betalingsmiddel, og ingen andre metaller har vært mer ettertraktet som smykkemateriale enn nettopp gull.
Det er estimert at over 90 prosent av alt gull på jorda er hentet ut siden den såkalte gullfeberen på midten av 1800-tallet, og omkring 85 prosent av dette er fortsatt i omløp. I dag er omkring en tredel av gullet som er tilgjengelig på markedet resirkulert.
Legeringer
Gull er et svært mykt, formbart og kostbart materiale, og brukes derfor sjelden i sin reneste form i smykker. Ett enkelt gram kan faktisk bankes til et tynt flak på rundt en kvadratmeter! På sitt tynneste blir gullet da delvis gjennomsiktig. Rent gull har betegnelsen 24 karat, eller 1000/1000 (i praksis 999). Videre blandes gull vanligvis i følgende legeringer:
– 22 karat – 916/1000
– 18 karat – 750/1000
– 14 karat – 585/1000
– 9 karat – 375/1000
Noen smykkeforhandlere hevder at 14 kt. gull er bedre egnet i smykker enn den edlere legeringen 18 kt. Feilaktig hevdes det at smykkene er hardere og derfor mer motstandsdyktige mot slitasje. I moderne legeringer er forskjellen på hardheten minimal, og det er dessuten en rekke andre faktorer som også påvirker hvor godt metallet vil holde seg over tid. Hos Juvelér Langaard tilbyr vi hovedsakelig smykker i 18 kt. gull. Denne legeringen har en vakrere farge, holder seg bedre fordi den korroderer (oksiderer) mindre og er dessuten mer allergivennlig.
Fargenyanser
I sin reneste form har gull en varm gultone. 18 kt. gult gull er tilsatt sølv og kobber. De vanligste legeringene i smykker er ellers hvitt gull og roségull. Roségull er en legering som inneholder mer kobber, og er litt hardere enn hvitt gull. Hvitt gull inneholder en andel palladium og sølv, og er vanligvis belagt med rhodium for å gi det en hvit overflate. Rhodium er et hardt og hvitt edelmetall som i likhet med gull og platina ikke korroderer. Vi benytter også sort rhodium for å skape et designmessig spennende uttrykk.
Slitasje
18 kt. gull vil alltid beholde sin vakre farge og glød, og vil ikke korrodere. Det er derimot naturlig at smykkene slites over tid, og spesielt ringer vil få en litt ujevn overflate. Dette er en del av gullets karakter som vi kaller patina, og det gjør ikke smykket mindre vakkert. Hvitt gull som i utgangspunktet er en anelse gyllent kan få rhodiumbelegget slitt bort ved bruk. Smykket kan få tilbake sin blanke, hvite overflate ved hjelp av pussing og rhodinering. Les mer om vedlikehold og reparasjon av smykker her.
Hos Juvelér Langaard smelter vi ikke om gammelt gull, men kjøper resirkulert gull og platina for å sikre høyest mulig kvalitet på det vi produserer. Nytt, raffinert gull er en forutsetning for porefrie og glansfulle smykker som holder seg godt over tid.
Platina
Platina er et mykt og formbart hvitt edelmetall. I likhet med gull vil det aldri korrodere, det trenger ingen etterbehandling og det er allergifritt. På grunn av sin seige konsistens er det mer tidkrevende å bearbeide. Tradisjonelt har det vært dyrere enn gull, men som ved alle råstoffer er prisene gjenstand for tilbud og etterspørsel. Platina legeres gjerne med 5 prosent andre metaller for å gjøre det hardere, og er da stemplet 950 Pt.
I motsetning til hvitt gull som mister sin hvite overflate når rhodiumet slites av, beholder platina fargen. Dessuten forsvinner ikke noe av metallet når smykket slites over tid, seigheten gjør at det bare flytter litt på seg. Smykket vil fortsatt få riper, men det forblir hvitt. Vi bruker ofte platina i klørne på forlovelsesringer fordi det tåler litt mer enn hvitt gull.
Hva du bør tenke på når du skal velge metall
Hvitt gull og platina er de mest populære metallene i forlovelsesringer, og har den fargen som best komplimenterer en diamant med en høy fargegrad. Hvis man velger smykker med diamanter som har en litt lavere fargegrad, altså en anelse gultone, anbefaler vi gult gull eller roségull. Les mer om diamanter her.
I gifteringer kan platina være et godt valg, da metallet beholder fargen over tid, og ikke krever å rhodineres på nytt slik som hvitt gull gjør. Gult gull er også et flott og tradisjonelt valg som krever minimalt av vedlikehold.